A C-vitamin 10 legfontosabb forrásaa

Egészséges életmód és táplálkozás
A C-vitamin 10 legfontosabb forrása Immunrendszerünk érdekében nagyon fontos a C-vitamin napi szintű pótlása - ha ugyanis alacsonyabb a C-vitamin szintünk a kelleténél, akkor sokkal könnyebben leszünk betegek. Lássuk, mivel tudjuk bevinni a szervezetünkbe a legegyszerűbben! 10. Eper Egy csésze félbevágott e...

Milyen vitaminokat szedjünk télen?

Egészséges életmód és táplálkozás
Milyen vitaminokat szedjünk télen? A hideg téli időszak alapos felkészülést igényel annak érdekében, hogy szervezetünk gond nélkül vészelhesse át ezeket a hónapokat. Különösen igaz ez a vitaminok tekintetében, amelyek megfelelő mennyiségű bevitele ilyenkor bizony igényel némi tudatosságot. Ezért kell vitaminok...

Kéttannyelvű angol verseny a Rákócziban

Helyi hírek
Kéttannyelvű angol verseny a Rákócziban Első alkalommal rendezett angol versenyt a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Pedagógiai Oktatási Központ a kéttannyelvű oktatásban résztvevő diákok számára február 22-én a Rákóczi Zsigmond Református Általános iskolában. Az esemény első fordulóján az 5. c osztályos tanulók vet...

Régészeti előadás a Rákócziban

Helyi hírek
Régészeti előadás a Rákócziban Régészeti előadást tartottak február 7-én a Rákóczi Zsigmond Református Általános Iskolában. A harmadikos diákoknak Pintye Gábor, a nyíregyházi Jósa András Múzeum régésze tartott interaktív előadást. Többek között szó esett arról, hogyan is dolgozik egy régész, mely területeken é...

Jobb iskolai teljesítmény napi fél óra mozgással?

Testmozgás, sport
Jobb iskolai teljesítmény napi fél óra mozgással? A tanulási nehézségek kialakulásában az esetek 70%-ában szerepet játszik az idegrendszer alulszervezettsége, részleges éretlensége, esetleg sérülése. Meghatározott mozgásformákkal az idegrendszer más és más területeit stimulálhatjuk, ezen keresztül pedig jelent...
Egészséges életmód és táplálkozás
Kiemelt hír
Borítókép

Milyen vitaminokat szedjünk télen?

A hideg téli időszak alapos felkészülést igényel annak érdekében, hogy szervezetünk gond nélkül vészelhesse át ezeket a hónapokat. Különösen igaz ez a vitaminok tekintetében, amelyek megfelelő mennyiségű bevitele ilyenkor bizony igényel némi tudatosságot.

Ezért kell vitaminokat szedni

A vitaminok mindegyikére igaz, hogy testünk mindennapi helyes működésében nélkülözhetetlen a szerepük. E szerves vegyületek némelyike télen csak még inkább felértékelődik, akár a funkciójuk révén, akár azáltal, hogy ebben az időszakban nehezebb hozzájutnunk a szükséges adaghoz belőlük.

Napfény hiányában

A D-vitamin jelenléte egyszerre fontos azimmunrendszerműködésében, a kalcium és foszfor hasznosulásában és a csontok egészségének megőrzésében. Mivel az előállításához ultraibolya sugárzásra van szüksége szervezetünknek, a sokszor borús és rövidebb nappalokkal bíró tél igencsak megnehezítheti a megfelelő utánpótlást.

Szerencsére egyaránt remek forrást jelentenek a halmájolajok, a tej és tejtermékek, a belsőségek, a tojás és a búzacsíra, így étkezés által is bevihetünk D-vitamint a szervezetünkbe, ahogy egyes táplálékkiegészítők és gyógyszerek is hasznosak lehetnek e célra. Az ajánlott napi bevitel 1500-2000 Nemzetközi Egység.

Az immunrendszer támogatója

Aligha lehetne télire gyakrabban ajánlott vitamint találni a C-vitaminnál. Népszerűségét a Szent-György Albert által felfedezett vegyület annak köszönheti, hogy számos testi funkció között az immunrendszerre is jótékony hatással van a fehérvérsejtek működésének serkentése által, továbbá enyhe antibiotikus hatással is rendelkezik. Problémát csupán az jelent, hogy szervezetünk nem képes tárolni a C-vitamint, viszont erre van a legnagyobb mennyiségben szüksége az egyes vitaminok közül. Általában véve az összes friss zöldség és gyümölcs tartalmazza, télen pedig a savanyú káposzta és a citrusfélék lehetnek a legjellegzetesebb forrásai. A napi szükséglet felnőttek esetében legalább 60 milligramm.

Rossz hangulat ellen

Egyebek mellett gyengeség, levertség és fáradtság is felléphet, ha nincs elegendő B6-vitamin a szervezetünkben. Ez azonban vízben oldódó vitaminként igen gyorsan kiürülhet, a karácsonyt követő diéta kapcsán pedig akár akaratlanul is akadályozhatjuk a megfelelő utánpótlását.

A B6-vitaminra vonatkozó szükségletünket a fehérjebevitel határozza meg, méghozzá olyan arányban, hogy 100 gramm fehérjével együtt 1,5-1,7 milligramm vitamint javasolt bejuttatnunk. Erre a legjobb forrást a máj, a hús, a tejtermékek, a száraz hüvelyesek, az élesztő, a tojássárgája, a barna liszt és az ebből készülő pékáruk, valamint a kukorica jelenti.

Mondjunk búcsút a stressznek

A tiaminként is emlegetett B1-vitamin elsősorban a szénhidrátok anyagcseréjében játszik szerepet, de szükséges az idegek megfelelő működéséhez és az idegrendszer energiaellátásához is. Segít a stressz leküzdésében, ezáltal - különösen a fényhiányos téli időszak tükrében - felnagyítódhat az értéke. Főként az alkoholbetegek körében olykor előfordul a B1 vitamin hiánya, amely a beri-beri nevű betegség kialakulásának kiváltó tényezője.

Leginkább a szénhidrátbevitel szabja meg a B1-vitaminra vonatkozó szükségletünket: nagyobb szénhidrátfelvételhez nagyobb vitaminbevitelnek kell társulnia. Időskorban rosszabb a vitamin kihasználása, az alkohol mellett pedig bizonyos élelmiszerek is növelik a szükségletet, mint például a gombák, a kelbimbó és a feketeribizli. A megfelelő pótlásra az élesztő, a teljes kiőrlésű gabonafélék és a belőlük készült péksütemények, a hüvelyesek, a dió- és mogyorófélék, a máj és a húsok egyaránt alkalmasak.

A szemek egészsége

A téli hideg ártalmainak bőrünk és szemünk is ki van téve, a májban raktározódó A-vitamin pedig éppen e két területen fejt ki jótékony hatást. Hiányában szürkületi vakságra, a szem szaruhártyájának kiszáradására, a bőr elváltozásaira, berepedezésre kell számítani.

A táplálékkal bevitt A-vitamin 70-90 százaléka hasznosul, a felszívódáshoz pedig szükséges zsiradék jelenléte is. Legjobb forrásai közé a belsőségeken túlmenően a tojássárgája, a tej és tejtermékek, valamint a tengeri halak tartoznak. A vegyületet szervezetünk is képes kisebb mennyiségben előállítani, amihez főként sárgarépát, parajt, sütőtököt, sárgabarackot és paprikát érdemes fogyasztani.

Forrás: www.hazipatika.com

  Széchenyi 2020