A C-vitamin 10 legfontosabb forrásaa

Egészséges életmód és táplálkozás
A C-vitamin 10 legfontosabb forrása Immunrendszerünk érdekében nagyon fontos a C-vitamin napi szintű pótlása - ha ugyanis alacsonyabb a C-vitamin szintünk a kelleténél, akkor sokkal könnyebben leszünk betegek. Lássuk, mivel tudjuk bevinni a szervezetünkbe a legegyszerűbben! 10. Eper Egy csésze félbevágott e...

Milyen vitaminokat szedjünk télen?

Egészséges életmód és táplálkozás
Milyen vitaminokat szedjünk télen? A hideg téli időszak alapos felkészülést igényel annak érdekében, hogy szervezetünk gond nélkül vészelhesse át ezeket a hónapokat. Különösen igaz ez a vitaminok tekintetében, amelyek megfelelő mennyiségű bevitele ilyenkor bizony igényel némi tudatosságot. Ezért kell vitaminok...

Kéttannyelvű angol verseny a Rákócziban

Helyi hírek
Kéttannyelvű angol verseny a Rákócziban Első alkalommal rendezett angol versenyt a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Pedagógiai Oktatási Központ a kéttannyelvű oktatásban résztvevő diákok számára február 22-én a Rákóczi Zsigmond Református Általános iskolában. Az esemény első fordulóján az 5. c osztályos tanulók vet...

Régészeti előadás a Rákócziban

Helyi hírek
Régészeti előadás a Rákócziban Régészeti előadást tartottak február 7-én a Rákóczi Zsigmond Református Általános Iskolában. A harmadikos diákoknak Pintye Gábor, a nyíregyházi Jósa András Múzeum régésze tartott interaktív előadást. Többek között szó esett arról, hogyan is dolgozik egy régész, mely területeken é...

Jobb iskolai teljesítmény napi fél óra mozgással?

Testmozgás, sport
Jobb iskolai teljesítmény napi fél óra mozgással? A tanulási nehézségek kialakulásában az esetek 70%-ában szerepet játszik az idegrendszer alulszervezettsége, részleges éretlensége, esetleg sérülése. Meghatározott mozgásformákkal az idegrendszer más és más területeit stimulálhatjuk, ezen keresztül pedig jelent...
Egészséges életmód és táplálkozás
Borítókép

Savanyú káposzta: téli szuperétel

A téli időszak igazi gasztronómiai slágere a savanyú káposzta, amely nemcsak finom, hanem rendkívül egészséges fogás is. Érdemes tehát minél gyakrabban az asztalunkra tenni ezt a finomságot.

Ezért kell gyakran savanyú káposztát enni

A káposzta egyik legelőnyösebb tulajdonsága az emberi fogyasztás szempontjából, hogy igen magas a C-vitamin-tartalma. Bár a savanyítás során ez csökken, még így is jelentős mennyiségű aszkorbinsav marad mind a levelekben, mind a zöldség levében. Mivel a C-vitamint szervezetünk nem képes sem előállítani, sem tárolni, a napi szintű bevitel elengedhetetlen. E vitamin nélkül testünk számos funkciója, így például az immunrendszerünk sem tudna működni.

Ezen felül a savanyú káposzta gazdag forrása a K-, B1- és E-vitaminnak, valamint az ásványi anyagok közül a kalciumnak, a vasnak, a fluornak, a cinknek, a réznek, a káliumnak és a folsavnak. A savanyítási eljárás során megszaporodnak a fejekben azok a savtermelő baktériumok is, amelyek hozzájárulnak az egészséges bélflóra kialakulásához.

Diétás falatok

Mindeközben a káposzta energiatartalma igen alacsony, 100 grammonként alig 20 kilokalóriát tartalmaz, így fogyókúrázók számára is kiváló választás. A levelek magas rosttartalma pedig hatékonyan támogatja az emésztést, hiszen emészthetetlen anyagként a rostok segítenek kipucolni a salakanyagot a belekből. Ráadásul a káposztafélék fogyasztásakor felszabaduló glukózinolát semlegesíti a húsok sütése során keletkező rákkeltő vegyületeket.

A savanyú káposzta számos formában kerülhet a tányérra, ennek megfelelően készülhet belőle friss saláta, köret, főétel, savanyúság, de még sütemény is. A legfontosabb persze, hogy lehetőség szerint ne főzzük túl, hiszen ezáltal megőrizhetjük az értékes C-vitamin-tartalmát.

Forrás: www.hazipatika.com

  Széchenyi 2020