A C-vitamin 10 legfontosabb forrásaa

Egészséges életmód és táplálkozás
A C-vitamin 10 legfontosabb forrása Immunrendszerünk érdekében nagyon fontos a C-vitamin napi szintű pótlása - ha ugyanis alacsonyabb a C-vitamin szintünk a kelleténél, akkor sokkal könnyebben leszünk betegek. Lássuk, mivel tudjuk bevinni a szervezetünkbe a legegyszerűbben! 10. Eper Egy csésze félbevágott e...

Milyen vitaminokat szedjünk télen?

Egészséges életmód és táplálkozás
Milyen vitaminokat szedjünk télen? A hideg téli időszak alapos felkészülést igényel annak érdekében, hogy szervezetünk gond nélkül vészelhesse át ezeket a hónapokat. Különösen igaz ez a vitaminok tekintetében, amelyek megfelelő mennyiségű bevitele ilyenkor bizony igényel némi tudatosságot. Ezért kell vitaminok...

Kéttannyelvű angol verseny a Rákócziban

Helyi hírek
Kéttannyelvű angol verseny a Rákócziban Első alkalommal rendezett angol versenyt a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Pedagógiai Oktatási Központ a kéttannyelvű oktatásban résztvevő diákok számára február 22-én a Rákóczi Zsigmond Református Általános iskolában. Az esemény első fordulóján az 5. c osztályos tanulók vet...

Régészeti előadás a Rákócziban

Helyi hírek
Régészeti előadás a Rákócziban Régészeti előadást tartottak február 7-én a Rákóczi Zsigmond Református Általános Iskolában. A harmadikos diákoknak Pintye Gábor, a nyíregyházi Jósa András Múzeum régésze tartott interaktív előadást. Többek között szó esett arról, hogyan is dolgozik egy régész, mely területeken é...

Jobb iskolai teljesítmény napi fél óra mozgással?

Testmozgás, sport
Jobb iskolai teljesítmény napi fél óra mozgással? A tanulási nehézségek kialakulásában az esetek 70%-ában szerepet játszik az idegrendszer alulszervezettsége, részleges éretlensége, esetleg sérülése. Meghatározott mozgásformákkal az idegrendszer más és más területeit stimulálhatjuk, ezen keresztül pedig jelent...
Testmozgás, sport
Borítókép

Milyen cipőben menjen suliba a gyerek?

A gyerekek az iskolában jó sok időt töltenek el minden hétköznap, és számos intézményben - a testnevelésórák kivételével - ugyanabban a lábbeliben maradnak, amiben reggel elindultak otthonról. Nem mindegy tehát, hogy a szülők mit adnak a lábukra. Íme, a jó suliba járó cipő ismérvei.

A cipőválasztásnál azt kell szem előtt tartani, hogy a gyerekek lába gyors fejlődésben van, s ezt a folyamatot nem szabad letéríteni a normális útjáról, illetve korrigálni kell az esetleges rendellenességeket. Ugyanakkor gondoskodni kell a kényelemről is.

A zárt sarok, a vastag és rugalmas talp a legfőbb tulajdonságai az ideális gyerekcipőnek dr. Terebessy Tamás, a Semmelweis Egyetem ortopéd szakorvosa szerint. Ezek a szempontok minden évszakban érvényesek a szandáltól a csizmáig. Az alapanyagokat illetően a szellőzés és a tartósság miatt is a legjobb választás a bőr, de ortopédiai szempontból lényegtelen, hogy milyen magas a szár, illetve, hogy tépőzáras vagy fűzős-e a lábbeli.

Kerülendő, kívánatos, speciális

A kereskedelemben kapható legtöbb lábbeli ma már funkcionálisan teljesen megfelelő. Terebessy doktor arra külön is figyelmeztet, hogy magas sarkú gyerekcipők hordása egyáltalán nem ajánlott, a magas sarkat legalább addig feltétlenül kerülni kell, amíg be nem fejeződik a láb növekedése.

Nem csak elkerülendő, hanem kívánatos, sőt speciális kialakítású cipők is vannak, ha a láb megfelelő fejlődését tartjuk szem előtt. Például a befelé dőlő boka korrigálására indokolt lehet az úgynevezett szupinált cipők hordása. Ezek sarokrésze kifelé döntött, ami gondoskodik róla, hogy a gyerek bokája ne tudjon befelé dőlni, s kialakuljon a megfelelő lábtartás. A szakorvos szerint a kisgyermekeknél utcai viselésre a normál kialakítású cipő ajánlható, míg váltócipőnek a szupinált változat. Ugyanakkor az tévhit, hogy mindig szupinált cipőt kellene hordani, hiszen ennek viselése eleve nem minden gyermeknek szükséges.

Az olyan lábbelik (például papucsok vagy balerina cipők) tartós viselése sem ajánlott, amelyeknek nincs a saroknak biztos tartást adó kérgük. Még otthon is érdemes a gyerekeknek papucs helyett a sarkat tartó szandált viselni. Sőt az sem ajánlott, hogy a lurkók a lakásban mezítláb vagy zokniban legyenek, mert sima talajon főként kisgyermekeknél nincsenek olyan egyenetlenségek, amelyek kapaszkodásra késztetnék a talpizmokat. Ha a fűben, homokban, kavicson vagy másfajta egyenetlen felületen jár a gyermek, akkor ezeket a talpat erősítő, a lábboltozat kialakulását elősegítő impulzusokat megkapja. A sima felületen való tartós mezítlábazás azonban hozzájárulhat a lúdtalp kialakulásához. Odahaza is érdemes azonban rendszeres talperősítő gyakorlatokat végezni, például a szőnyegről apró tárgyakat, például ceruzát megfogni és felemelni a lábujjak segítségével.

A boka élettanilag hajlamos befelé dőlni, de a láb hosszanti- és harántboltozatért felelős kisizmai idővel megerősödnek, s így ez az állapot megszűnik, a sarok már egyenes állásban marad. A boltozatok a legtöbb gyerek kisiskolás korára kifejlődnek, s a végleges boltozat 13-14 éves korra kialakul. Amíg ez be nem következik a megfelelő cipő vagy a természetes egyenetlen felületen való járás különösen fontos. A már említett szupináló (döntött sarkú) cipő ebben segíthet.

Szupináló cipő és lúdtalpbetét együtt sok

A szupináló cipő és a lúdtalpbetét együttes használata azonban nem jó. Dr. Marschalkó Pétert, a Heim Pál Gyermekkórház ortopédiai osztályának vezetője arra figyelmeztet, hogy az olyan cipők amelyekbe gyárilag beépített talpboltozat-emelés van valójában többet ártanak, mint használnak, mert elkényelmesednek tőle éppen azok az izmok, amelyeknek erősödniük kellene. Az a cipő, amelynek hátul össze lehet nyomni a sarkát, nem jó. A lányok például már hét-nyolc éves korban szívesen hordanak "kopogós" cipőt, ami ortopédiailag is jó választás, mivel kicsit megemeli az Achilles-inat és megfelelően tartja a lábat - fejtette ki a főorvos.

A gyermeknek nem jó a felnőttes sportcipő

A szülőknek azt is el kell dönteniük, hogy milyen sportcipőt vásárolnak az iskolás gyermeknek, hiszen elég sok testnevelésórán kell a diákoknak sportfelszerelést viselniük. A Virginia Egyetem sebességklinikáján, illetve a Harvard Egyetemen Daniel Lieberman laboratóriumában is folytak kutatások az emberi mozgás tanulmányozására. Ezekből ma már elég világos, hogy a gyerekek lábának az volna az ideális, ha természetes felületeken való minél több mezítlábas futással erősítenék meg. A felnőtt sportcipőket utánzó gyermekmodellek pedig kifejezetten rosszat tesznek, ugyanis nem a gyermekek, hanem a felnőttek igényeit tükrözik a túlzott merevséggel és támogatással. A gyermekek lába más alakú (az ujjaknál szélesebben szétterülő és arányaiban rövidebb, mint a felnőtteké, s a rosszul kialakított sportcipők károsan befolyásolhatják a csontozat, a porcok és izmok fejlődését.

A gyártók is kezdenek ráébredni, hogy a gyerekeknek a nagyon rugalmas, a lábnak elég mozgási lehetőséget adó cipők a megfelelőek. Sajnos még mindig elég kevés ilyet kapni, ezért alaposan végig kell próbálhatni a cipőkínálatot, hogy az egyes modellek kellően rugalmasak-e, van-e bennük elég hely, s nem veszik-e el az izommunka lehetőséget a túlzott támogatással. A gyermekek fejlődő lábában a porcokat fokozatosan váltják fel a csontok, s ha a porc deformálódik a rossz alakú vagy merev cipő miatt, a csontok alakja is deformált lesz. A lábproblémák (például bütykök és a sérülések) zöme a rosszul tervezett és rugalmatlan cipő következménye. A láb fejlődése a lányoknál 18-19, a fiúk 20-21 éves korban fejeződik be. Addig a cipőválasztásnál nagyon gondosan kell eljárni.

Forrás: www.hazipatika.com

  Széchenyi 2020